Een speciale onderzoekscommissie van de Britse politie gaat onderzoeken waarom een misbruikzaak waarbij voormalig premier Sir Edward Heath mogelijk was betrokken, niet tot op de bodem is uitgezocht.

Bron voor de hernieuwde aantijgingen is een gepensioneerde politieman van het desbetreffende korps in de county Wiltshire, zo meldt de BBC.

De zaak werd in de jaren negentig aanhangig gemaakt. ''Er wordt gezegd dat niet tot vervolging is overgegaan, omdat iemand dreigde openbaar te maken dat Sir Edward Heath mogelijk betrokken was geweest bij misdrijven die met kinderen te maken hadden''', zegt een woordvoerder van de onderzoekscommissie.

De politie in Salisbury, de plaats waar Heath jarenlang woonde, heeft inmiddels getuigen of slachtoffers van eventueel misbruik opgeroepen naar voren te komen en "niet in stilte te lijden".  

'Vader van het Lagerhuis'

Heath leidde van 1970 tot 1974 een Conservatieve regering, totdat hij zijn plaats als partijleider moest afstaan aan Margaret Thatcher. Onder zijn leiding trad Groot-Brittannië toe tot van de Europese Economische Gemeenschap (EEG), de voorloper van de Europese Unie.

In latere jaren werd Heath de 'Vader van het Lagerhuis', de titel die wordt toebedeeld aan de langst zittende parlementariër. Hij overleed in 2005 op 89-jarige leeftijd.