Een vertrouweling van Hillary Clinton heeft de Britse premier David Cameron in e-mails aan zijn bazin omschreven als "aristocratisch en onervaren". De Londense burgemeester Boris Johnson werd weggezet als een "clown".

Dat blijkt uit aan Clinton gerichte e-mails, die naar verluidt werden geschreven door haar medewerker en vertrouweling Sidney Blumenthal. schrijft The Independent op maandag.

Cameron is "aristocratisch, onzeker, onervaren, scheef en ongeïnteresseerd", terwijl burgemeester Johnson de "Tory clown-prins" wordt genoemd - mogelijk een woordspeling op het Engelse 'crown prince' (kroonprins).

De e-mails maken deel uit van de tienduizenden pagina's aan correspondentie die de presidentskandidate en voormalige minister van Buitenlandse Zaken eind 2014 moest overdragen aan haar gewezen ministerie, nadat duidelijk werd dat zij tijdens haar ambtsperiode voor officiële zaken gebruikmaakte van een privé-emailadres.

'Streberig en klassenloos'

Een andere e-mail die ophef veroorzaakt komt uit 2009, toen Blumenthal aan Clinton schreef dat "een regering-Cameron aristocratischer zou zijn" en in een nog grotere mate zou bestaan uit oud-leerlingen van de exclusieve kostschool Eton, "een schril contrast met het streberige en klassenloze perspectief van kruideniersdochter Margaret Thatcher".

Een woordvoerder van Cameron reageerde op de onthulling. "De speciale band tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is nog net zo sterk als voorheen, en president Obama bevestigde onlangs hoe belangrijk dat bondgenootschap is voor de VS."