President Recep Tayyip Erdogan blokkeert pogingen een coalitieregering te vormen in Turkije.

Dat zei de leider van de grootste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), tegen Habertürk TV.

''Ik zeg dit in alle oprechtheid: Premier Ahmet Davutoglu is echt bereid te gaan zitten en een coalitie te vormen'', zei CHP-leider Kemal Kilicdaroglu. ''Maar de persoon die op dit moment president is, staat het niet toe.''

De tijd dringt inmiddels voor de onderhandelaars. Davutoglu kreeg begin juli 45 dagen om een coalitie te vormen. Lukt dat niet, dan volgen verkiezingen.

Hoge AK-functionarissen zeiden tegen de krant Hürriyet bereid te zijn met de extreemrechtse Partij van de Nationalistische Beweging (MHP) te gaan praten, als de onderhandelingen met de CHP mislukken.

De partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) van Erdogan verloor bij de verkiezingen in juni de absolute meerderheid in het parlement. Sindsdien wordt met de oppositie gepraat over de vorming van een coalitieregering.

Volgens critici is Erdogan uit op nieuwe verkiezingen, in de hoop dan alsnog een absolute meerderheid te winnen met zijn AK-partij. Dat zou hem in staat stellen de bevoegdheden van de president flink uit te breiden.

De tegenstanders van de president beschuldigen hem er ook van het conflict met de Koerdische Arbeiderspartij PKK te laten oplaaien voor electoraal gewin. Zo zou Erdogan onder meer hopen de pro-Koerdische oppositie de wind uit de zeilen te nemen. De regering stelt juist dat de PKK zelf verantwoordelijk is voor het geweld.

Kilicdaroglu geeft Erdogan de schuld van het vastlopen van de onderhandelingen met de PKK. ''Erdogan is de voornaamste reden dat het vredesproces is ontspoord'', vindt de CHP-leider. ''Als het de bedoeling is het land door middel van bloedpolitiek naar verkiezingen te leiden; de prijs daarvoor zou extreem hoog zijn.''