Syrische rebellen die worden gesteund door de Verenigde Staten, kunnen voortaan rekenen op luchtsteun als ze worden aangevallen.

President Barack Obama heeft daar toestemming voor gegeven, zei een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris zondag (lokale tijd) tegen CNN.

De Amerikaanse luchtmacht kwam vorige week al in actie om gematigde rebellen te beschermen. Dat gebeurde toen een complex met door de VS gesteunde opstandelingen werd aangevallen, vermoedelijk door de extremistische beweging al-Nusra, de Syrische tak van terreurnetwerk al-Qaeda.

Gevechtstoestellen konden de aanvallers terugdrijven, zei een functionaris tegen CNN. Volgens een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad laat die luchtsteun zien dat de VS vastberaden zijn de rebellen te steunen in hun strijd.

''We zien de Syrische troepen die zijn getraind door het ministerie van Defensie als partners in de strijd tegen Islamitische Staat'', zei de woordvoerder. ''Deze troepen worden van brede steun voorzien door de coalitie.''

Toch werd de aanval van vrijdag volgens CNN gezien als een forse tegenvaller voor de VS, dat duizenden gematigde opstandelingen wil trainen en bewapenen. Tot dusver hebben slechts enkele tientallen strijders het programma doorlopen.

Een van de leiders van die groep, een deserteur uit het Syrische leger, zou volgens The New York Times vorige week zijn ontvoerd door al-Nusra. Ook een naaste medewerker van de man zou door de beweging zijn gekidnapt in de buurt van de Turkse grens.

Het plan de rebellen voortaan luchtsteun te geven, is slecht gevallen in het Kremlin. ,,Moskou heeft verscheidene keren benadrukt dat het helpen van de Syrische oppositie, met financiële of technische middelen, zal leiden tot verdere destabilisering van de situatie in het land'', stelde een Russische regeringswoordvoerder.