Het West-Afrikaanse land Benin neemt met achthonderd militairen deel aan een regionale krijgsmacht die terreurorganisatie Boko Haram gaat aanpakken.

 

''Dit is een mogelijkheid om solidariteit te tonen met landen die in de frontlinie zitten tegen de islamitische sekte Boko Haram'', zei president Thomas Boni Yayi dit weekend.

Het Nigeriaanse leger maakte vorige week bekend dat de regionale troepenmacht zo'n 8.700 militairen moet gaan tellen. De troepen zijn onder meer afkomstig uit Nigeria, Tsjaad, Kameroen en Niger.

Boko Haram heeft in de afgelopen zes jaar duizenden mensen vermoord en 1,5 miljoen mensen op de vlucht gejaagd. De beweging is vooral actief in het noordoosten van Nigeria, maar ook buurlanden Tsjaad en Kameroen hebben er last van.

Bevrijd

In het noordoosten van Nigeria heeft het Nigeriaanse leger ondertussen 178 personen gered die werden vastgehouden door Boko Haram. 

Dat heeft Nigeria zondagavond laat bekendgemaakt. Volgens het leger zijn 101 kinderen, 67 vrouwen en 10 mannen bevrijd. 

Het leger verklaart dat het in de staat Borno ook een commandant van Boko Haram gevangen heeft genomen en verschillende kampen van militanten heeft ontruimd. Dat gebeurde op ongeveer zeventig kilometer van Maiduguri, de hoofdstad van de regio Borno.