De Canadese premier Stephen Harper heeft zondag aangekondigd dat er op 19 oktober parlementsverkiezingen zullen zijn. 

Dat deed hij nadat hij eerder op de dag gouverneur-generaal David Johnston had gevraagd het parlement te ontbinden.

Harper ligt onder druk in Canada vanwege de achterliggende economie. Oppositiepartijen vinden dat de Conservatieve Partij van de premier te weinig investeert om de economie uit het slop te trekken. Harper is zelf van mening dat een grote investering het land in een diepe crisis stort, vergelijkbaar met die in Griekenland.

Met name door de recente daling van de olieprijs loopt Canada veel geld mis. Olie is een van de grootste exportproducten van het land.

Vrijdag werd bekend dat het bruto binnenlands product in mei opnieuw was gekrompen. Dat was al de vijfde daling op rij. Door de negatieve cijfers groeit het vermoeden dat Canada in een recessie verkeert.

Welvaart

Harper is zich bewust van de slechte economische toestand, maar denkt niet dat hij daarom het veld moet ruimen. Hij houdt vast aan zijn beleid niet overhaast geld in de economie te pompen.

''Onze welvaart hangt af van de economie en de verkeerde leider kan die in grote problemen storten'', aldus de premier. ''Het is nu niet de tijd om maatregelen te nemen die elders in de wereld al voor veel pijn hebben gezorgd.''

De Conservatieve Partij is sinds 2006 aan de macht. In de eerste peilingen ligt de partij van Harper echter niet aan de leiding. Volgens de polls kunnen de Nieuwe Democraten de meeste stemmen verwachten als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.