Een 16-jarig meisje is overleden aan de verwondingen die zij opliep tijdens een steekpartij donderdag bij de Gay Pride in de Israëlische stad Jeruzalem.

Dat meldt Haaretz zondag.

De Israëlische was een van de zes mensen die werden neergestoken tijdens de Gay Pride in Jeruzalem en lag zwaargewond in het ziekenhuis. Zondagmiddag overleed zij aan haar verwondingen.

Een Israëlische orthodoxe Jood is aangehouden als verdachte, aldus een politiewoordvoerder. 

Het gaat om een man die tien jaar geleden ook al drie mensen neerstak tijdens de parade, bevestigt de Israëlische politie. Hij kreeg daarvoor tien jaar cel en was recent weer op vrije voeten. De man werd donderdag na zijn daad overmeesterd en opgepakt.

Discussie

Ooggetuigen meldden dat ze de man "iedereen op zijn weg" hadden zien steken. "We hoorden geschreeuw en iedereen rende weg. Op de grond lagen mensen onder het bloed." De slachtoffers zijn ongeveer dertig jaar oud.

De optocht door de Israëlische stad met duizenden deelnemers is onderwerp van heftige discussies tussen de ultra-orthodoxe Joodse minderheid, fel tegenstander van openlijke homoseksualiteit, en het progressievere deel van de bevolking.

Demonstratie

Het steekincident van donderdag leidde er toe dat zaterdag duizenden mensen de straat op gingen in meerdere Israëlische steden om te demonstreren tegen homofobie en geweld. Velen van hen hadden regenboogvlaggen bij zich. Sprekers riepen de regering op harder op te treden tegen homohaat.