Niet alleen Frankrijk en Groot-Brittannië, maar ook andere Europese landen moeten iets doen om de vluchtelingencrisis in Calais aan te pakken.

Dat schrijven de ministers van Binnenlandse Zaken zondag in een ingezonden stuk in The Telegraph

Bernard Cazeneuve en zijn Britse collega Theresa May vinden dat de situatie een "globaal migratieprobleem" is en dat de situatie in Calais niet alleen een opdracht mag zijn voor beide landen. 

Volgens de ministers komen veel migranten door landen als Italië en Griekenland. Beide bewindspersonen roepen deze en vele andere landen op om vluchtelingen die hun landen op hun doorreis aandoen, verantwoordelijkheid te laten nemen.

Ook willen beide landen dat de EU zich met het conflict bezig gaat houden. 

Economische motieven

Frankrijk en Groot-Brittannië zouden volgens beide ministers open staan om vluchtelingen op te vangen die hun landen verlaten vanwege geweld of vervolging.

Een boel van de migranten die het Verenigd Koninkrijk op dit moment proberen te bereiken, zouden dit echter vooral uit economische overwegingen doen. 

Ontwikkeling Afrika

Volgens de ministers is het een uiteindelijke oplossing om aan migranten duidelijk te maken dat ze hun heil om die reden niet moeten zoeken in Europese landen.

Afrikaanse landen moeten volgens hen geholpen worden op het gebied van economische en sociale ontwikkeling, zodat inwoners daar willen blijven en illegale migratie wordt tegengehouden.

"Velen zien Europa en vooral Groot-Brittannië als een plek die financiële voorspoed biedt. Dit is niet zo. Onze straten zijn niet geplaveid met goud", zo schrijven de ministers.