Burgerrechtenactivisten zijn in de Verenigde Staten begonnen aan een protestmars. Ze komen op voor de rechten van Afro-Amerikaanse burgers, die volgens hen worden benadeeld.

De mars startte zaterdag (lokale tijd) op de Edmund Pettusbrug in Selma in de staat Alabama.

Betogers willen in veertig dagen naar de Amerikaanse hoofdstad Washington lopen. De tocht, die Amerika's Mars voor Gerechtigheid heet, is 1.385 kilometer lang en gaat onder meer door de staten Georgia, North Carolina, South Carolina en Virginia.

Vijftig jaar geleden werd in Selma ook een protestmars georganiseerd onder leiding van Martin Luther King. Aanleiding was de dood van een zwarte burger die in maart 1965 werd doodgeschoten door een blanke politieman en het daaropvolgende gewelddadige politieoptreden tegen Afro-Amerikanen die in opstand kwamen. 

Onder druk

Inmiddels staan de rechten van Afro-Amerikanen weer onder druk, zeggen de demonstranten. Ze doelen daarmee op het recente politiegeweld tegen Afro-Amerikanen.

Afgelopen jaar zijn meerdere zwarte burgers doodgeschoten door blanke agenten. Dit leidde onder meer tot ongeregeldheden en protesten op verschillende plekken in de Verenigde Staten.