De Amerikaanse vicepresident Joe Biden doet mogelijk een gooi naar het presidentschap. De Democraat zou het tijdens de voorverkiezingen op willen nemen tegen Hillary Clinton.

Dat meldt The New York Times zaterdag (lokale tijd) op basis van uitspraken van adviseurs rond Biden.

Het team van Biden zou momenteel een campagne onderzoeken. Ook zou er al contact zijn opgenomen met potentiële campagnemedewerkers.

De 72-jarige Biden zou daarnaast op zoek zijn naar geldschieters die weinig vertrouwen hebben in Clinton en daarom zijn campagne zouden willen steunen. 

Zoon Biden

Volgens The New York Times bekijkt Biden opnieuw de mogelijkheden van het kandidaatschap sinds de dood van zijn zoon Beau in mei. Die zou zijn vader voor zijn overlijden aangespoord hebben om mee te strijden tijdens de voorrondes.

Als Biden zich daadwerkelijk op zal werpen als kandidaat voor het presidentschap, zal hij zijn kandidatuur naar verwachting in september bekendmaken. De voorverkiezingen zijn in februari.

Clinton

De belangrijkste tegenstander van Biden onder de Democraten lijkt de 67-jarige Hillary Clinton. Clinton is populair en heeft al miljoenen dollars binnengehaald, ondanks dat haar imago enige schade opgeliep vanwege onder andere een schandaal rondom het gebruik van haar privémail in de tijd dat ze minister van Buitenlandse Zaken was.

Analisten verwachten dat Biden een felle strijd zal moeten leveren. De huidige vicepresident stelde zich eerder in 1998 en 2008 al kandidaat bij de voorverkiezingen. De laatste keer verloor hij van president Barack Obama.