Duizenden mensen zijn zaterdag in meerdere Israëlische steden de straat opgegaan om te demonstreren tegen homofobie en geweld. Het land werd afgelopen dagen opgeschrikt door meerdere incidenten.

Donderdag werden tijdens de Gay Pride in Jeruzalem zes deelnemers neergestoken. Een orthodoxe jood stak op hen in.

Vrijdag kwam daarnaast een Palestijns kind van anderhalf jaar om het leven toen vermoedelijk extremistische kolonisten het huis van de familie op de Westelijke Jordaanoever in brand staken.

Vanwege de incidenten kwamen groepen zaterdag samen in Jeruzalem, Tel Aviv en een aantal kleinere steden. Velen hadden regenboogvlaggen bij zich om het homogeweld te veroordelen. Sprekers waarschuwden voor ernstige gevolgen voor de Israëlische samenleving als de regering niet harder optreedt tegen homofobie.

Jeruzalem

Op het Zionplein in Jeruzalem sprak de Israëlische president Reuven Rivlin de betogers toe. Hij veroordeelde de brandstichting op de Westelijke Jordaanoever en de aanval tijdens de Gay Pride.

Video: Protest in Jeruzalem tegen homofobie en geweld

Veroordeeld

Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei in een videoboodschap dat wat er is gebeurd tegen de normen en waarden van het Joodse volk ingaat.

"De maatschappij en het land worden veroordeeld op basis van hoe een meerderheid van de samenleving en de leiders ermee omgaan. Wij zullen ons land blijven leiden tegen homofobie en haat", aldus de premier.

Tel Aviv

In Tel Aviv sprak onder andere de burgemeester, die de overheid opriep meer te doen voor gelijke rechten voor homo's, en de oom van het kindje dat omkwam tijdens de brand. "Zij verbrandden de familie die rustig lag te slapen, en die niet geloofde in geweld", zei hij.