Door Turkse aanvallen op vermeende strijders van de Koerdische Arbeiderspartij PKK zijn in een week tijd 260 mensen om het leven gekomen. 

Dat melden Turkse media zaterdag op basis van bronnen bij het leger. Honderden anderen zouden gewond zijn geraakt.

Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag waren er Turkse luchtaanvallen in Noord-Irak. Inwoners van het gebied hebben aan het Duitse persbureau DPA laten weten dat daarbij acht burgers om het leven zijn gekomen.

Aanvallen door vermeende Koerdische rebellen hebben de afgelopen dagen ook levens geëist. Door een aanval op een politiebureau in de Turkse stad Adana vielen vrijdag vier doden: twee agenten en twee aanvallers.

Onderhandelingen

De Koerdische president Masoud Barzani heeft de aanvallen van Turkije in een reactie veroordeeld. Tevens roept de president op om weer te starten met vredesonderhandelingen.

Ook liet hij weten dat het beter is als de PKK Noord-Irak verlaat, om zo de Koerdische burgers in het gebied niet meer in gevaar te brengen.

De Iraakse overheid heeft zich negatief uitgelaten over de bombardementen. De regering noemt de aanvallen een "serieuze escalatie en aanval" op Iraaks grondgebied. De Iraakse overheid roept de Turken op om de goede relatie tussen de buurlanden te respecteren.

Luchtaanvallen

Turkije is vorige week begonnen met luchtaanvallen op stellingen van de PKK. Volgens de Turkse regering is het een reactie op het doden van agenten en militairen door Koerdische militanten.

De Turkse aanvallen op de PKK vielen samen met de eerste luchtaanvallen van het land op Islamitische Staat in Syrië.