De Britse premier David Cameron en de Franse president François Hollande hebben vrijdagavond hun zorgen uitgesproken over de stroom vluchtelingen bij de Kanaaltunnel in Calais. 

De twee leiders zeiden in een telefoongesprek dat ze vrezen voor "dringende veiligheidsproblemen".

Beide landen hebben daarom nogmaals afgesproken nauw samen te werken om de problemen aan te pakken. Bovendien vinden ze dat ze met Eurotunnel, die de Kanaaltunnel exploiteert, moeten samenwerken om de situatie bij de tunnel in de gaten te houden.

De Britse regering maakte eerder al bekend dat Frankrijk zal worden geholpen met meer politiespeurhonden en extra hekken bij de tunnel. De Britse moet verder vooral de verontruste vrachtwagenchauffeurs in Engeland geruststellen. 

In Engeland groeit de rij wachtenden omdat het vervoer richting Frankrijk steeds vaker tot stilstand komt.

Aanvullende maatregelen

Komende dagen bespreekt Cameron met Hollande of er eventuele aanvullende maatregelen nodig zijn om de situatie te verbeteren.

Cameron waarschuwt dat het de hele zomer een "moeilijke kwestie" zal zijn. Groot-Brittannië zal volgens hem echter "niks uitsluiten om dit ernstige probleem op te lossen." 

Duizenden vluchtelingen hebben afgelopen tijd geprobeerd via de Kanaaltunnel naar Engeland te komen. Het verkeer richting Frankrijk komt daardoor steeds vaker stil te liggen.