De Britse premier David Cameron en de Franse president François Hollande overleggen vrijdag over de stroom vluchtelingen bij de Kanaaltunnel in Calais. 

De situatie wordt daar nijpender nu er elke dag grote groepen illegalen via de tunnel Engeland proberen te bereiken. Beide landen hebben te maken met problemen over humanitaire hulp, toerisme, inkomstenderving en haperend verkeer.

Cameron heeft, na overleg met zijn regering, plannen om Frankrijk bij te staan. Een snelle oplossing van het probleem is niet voorhanden. Wel krijgen de Fransen hulp in de vorm van meer hekken bij de tunnel en ook de inzet van politiehonden. 

Video: Cameron spreekt over aanpak vluchtelingenstroom Calais

Verontrust

Aan de Britse kant van de tunnel moet de premier verontruste vrachtwagenchaffeurs geruststellen. De rij wachtenden groeit omdat het vervoer richting Frankrijk steeds vaker stilstaat. 

In eigen land wordt Cameron nauwlettend gevolgd door zijn kiezers. Bij zijn herverkiezing in mei beloofde de premier tienduizenden migranten minder in het land toe te laten. In zijn eerste termijn kwam hij al eens onder vuur te liggen door het grote aantal vluchtelingen dat in het land werd toegelaten. 

In de periode 2010 tot 2015 waren dat er 300.000. De Labourpartij staat aan de andere kant klaar om de premier op zijn vingers te tikken als hij de humanitaire waarden uit het oog dreigt te verliezen.