De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft goede resultaten geboekt bij de ontwikkeling van een vaccin tegen ebola.

Dat zegt algemeen directeur van de WHO Margaret Chan vrijdag in Genève. 

Het vaccin is getest op vierduizend mensen en is tot nu toe 100 procent effectief. Dit is nog wel een voorlopige conclusie omdat de tests nog niet zijn afgerond.

Er is meer onderzoek nodig om erachter te komen of dit ook afdoende is om hele samenlevingen te kunnen beschermen. De vierduizend vrijwilligers die het vaccin kregen waren familieleden, buren en collega's van honderd ebola-patiënten. 

Inmiddels is besloten om iedereen die het risico loopt om besmet te worden het vaccin te geven. Ook kinderen tussen de dertien en zeventien jaar worden aan de proef toegevoegd, omdat het vaccin veilig is gebleken. Jongere kinderen volgen mogelijk later nog, zegt het WHO.

Uitbraak ebola

Bron: WHO© NU.nl/Jerry Vermanen

Drastische veranderingen

De organisatie kondigt daarnaast drastische interne veranderingen aan na de kritiek op haar handelen tijdens de ebolacrisis. Zo vindt de WHO dat zij in staat moet zijn adequaat te reageren op gezondheidscrises in de wereld.

In april gaf de WHO zelf toe dat het de ebolacrisis traag, niet toereikend en niet fel genoeg had bestreden. De organisatie werkt inmiddels aan de opzet van een speciale groep die hulp coördineert in geval van een grote crisis.

Video: Hoe ebola het lichaam aanvalt:

Hoe ebola het lichaam aanvalt
Hoe ebola het lichaam aanvalt