Het wrakstuk dat vorige week is gevonden op Réunion is van de al anderhalf jaar vermiste vlucht MH370. Daarmee is bewezen dat het vliegtuig is neergestort in de Indische Oceaan. 

Dat heeft de premier van Maleisië Najib Razak woensdag gezegd.

Een week geleden spoelde het deel van een vliegtuigvleugel aan op de kust van Réunion. Vrij snel werd duidelijk dat het van een Boeing 777 afkomstig is. Dat is hetzelfde vliegtuigtype als vlucht MH370.

Het wrakstuk kwam afgelopen weekeinde aan in Frankrijk voor onderzoek. Daar hebben onderzoekers op basis van informatie van Boeing en Malaysia Airlines kunnen bevestigen dat het onderdeel "zeer waarschijnlijk" van het vermiste vliegtuig is, stellen ze woensdag.

Bekijk de verklaring van de premier van Maleisië:

Bewijs

Volgens Razak is het gevonden wrakstuk het bewijs dat het vliegtuig is neergestort in het zuidelijke deel van de Indische Oceaan. "De Maleisische regering zal niet rusten voordat de waarheid over de vermissing boven water is gekomen", aldus de premier.

Het Franse onderzoeksteam gaat de komende dagen door met het onderzoek naar het wrakstuk. Wanneer dat is afgerond, wordt in een later stadium duidelijk. 

Malaysia Airlines ziet de vondst als een grote doorbraak in het vraagstuk over de verdwijning van het vliegtuig. "We verwachten en hopen dat er meer delen worden gevonden, wat kan leiden tot de oplossing van dit mysterie'', aldus de maatschappij.

Eerste keer

Het was voor het eerst in anderhalf jaar sinds de verdwijning dat er een wrakstuk van het vliegtuig is gevonden. Het Franse eiland Réunion ligt voor de kust van Madagascar.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines met 239 mensen aan boord verdween op 8 maart 2014 van de radar en was sindsdien spoorloos.

Er werd sindsdien aangenomen dat het vliegtuig, dat onderweg was van Kuala Lumpur naar Peking, uiteindelijk in de Indische Oceaan is neergestort. Circa 4.000 kilometer ten oosten van Réunion is vergeefs naar wrakstukken gezocht.

Video: Aangespoeld vliegtuigwrak Réunion is MH370

Zoekgebied

Eerder zei de Australische leider van de zoektocht dat het mogelijk is dat het onderdeel van het vliegtuig is afgedreven van de huidige zoeklocatie. Om die reden wordt het huidige zoekgebied niet aangepast. 

Op Réunion zijn de afgelopen week meerdere voorwerpen gevonden, waaronder een beschadigde koffer en plastic flessen. Daarvan is nog niet duidelijk dat ze van MH370 afkomstig zijn. Malaysia Airlines spendeerde al miljoenen aan het opsporen van de Boeing 777. Afgelopen maart stond de teller op 20 miljoen euro.