Japan begint 10 augustus, ruim vier jaar na de kernramp in Fukushima, met het opstarten van een kernreactor. Dat heeft het energiebedrijf Kyushu Electric Power vrijdag bekendgemaakt.

Alle kerncentrales in het land werden stilgelegd na de kernramp in Fukushimna op 11 maart 2011. Door een aardbeving en de daaropvolgende tsunami ontstond daar een meltdown, waarbij de splijtstof en het reactorvat smelten.

Het stilleggen kostte het land miljarden. Volgens premier Shinzo Abe moet er snel weer energie uit centrales komen om de economie gaande te houden.

Alle centrales werden onderworpen aan veiligheidsonderzoeken. Kyushu kreeg in mei toestemming om twee centrales in gebruik te nemen. Het bedrijf zal reactor Sendai 1 in Satsumasendai opstarten. Na twee tot drie dagen zal de centrale energie leveren.

Na zo'n tien dagen draait de reactor op volle kracht. Het energiebedrijf wil nog dit jaar ook een tweede reactor op het complex in bedrijf stellen.

Vervolging

De vroegere chef van het energiebedrijf Tokyo Electric Power, eigenaar van de centrale in Fukushima, hangt vervolging boven het hoofd, evenals twee andere hoge functionarissen. Dat blijkt uit documenten van justitie.

De drie worden mogelijk vervolgd voor professionele nalatigheid. Door de ramp moesten 160.000 mensen hun huis verlaten.