Premier David Cameron van Groot-Brittannië heeft het Nationale Veiligheidskabinet (COBRA) bijeen geroepen om vrijdagochtend te spreken over de situatie in Calais. 

De Britse premier heeft de oproep gedaan omdat er momenteel duizenden migranten vanuit Calais via de Kanaaltunnel naar Groot-Brittannië proberen te komen. 

Het Britse Veiligheidskabinet dat Cameron bijeen roept heeft geen vaste samenstelling. Meestal bestaat het uit de premier, verantwoordelijke ministers en leden van de veiligheidsdiensten.

Cameron wil er met het organiseren van de bijeenkomst zeker van zijn dat er alles aan gedaan wordt de situatie onder controle te krijgen. Veel migranten komen naar Groot-Brittannië op zoek naar een beter leven. 

Noodoproep

De Britse politie en organisaties voor sociaal welzijn hebben inmiddels ook een noodoproep gedaan over de situatie rond Calais en Dover.

De diensten zouden dringend hulp nodig hebben om de komst van jonge migranten in de hand te kunnen houden. De politie van het Britse district Kent heeft in ieder geval al een beroep gedaan op politiemensen uit een naastgelegen disctrict. 

Voor de vierde nacht op rij was het van donderdag op vrijdag onrustig in het Franse Calais. De BBC meldt dat opnieuw honderden jongeren hebben geprobeerd door blokkades van de politie heen te breken. Inmiddels zouden er meer dan 3.500 pogingen ondernomen zijn door migranten, om de tunnel van Calais naar Dover binnen te dringen. 

Waarschuwing

Cameron waarschuwde donderdag al dat Groot-Brittannië geen "veilige haven" wordt voor migranten die de oversteek vanuit Calais weten te maken. De premier laat illegale immigranten weten dat ze uit het Verenigd Koninkrijk zullen worden verwijderd.