De NAVO-landen die bombardementen hebben uitgevoerd op Libië tijdens de burgeroorlog in 2011 moeten aandringen op een eerlijk proces voor de ter dood veroordeelde Libische oud-premier Baghdadi al-Mahmoudi. 

Volgens de advocaten van Mahmoudi is dat nodig om een hoger beroep in de rechtszaak tegen de oud-premier te doen slagen.

Mahmoudi werd dinsdag samen met de tweede zoon Saif al-Islam van de overleden dictator Kadaffi en zeven anderen ter dood veroordeeld.

Dat gebeurde in een oneerlijk proces, zeggen de advocaten donderdag in een verklaring. Mahmoudi werd volgens de advocaten op onwettige manier uitgeleverd door Tunesië aan Libië. Daar kreeg hij vervolgens geen toegang tot zijn advocaten. 

De advocaten willen daarom dat de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië en Canada van zich laten horen. Zij hebben in 2011 militair ingegrepen in het land om "democratie en een rechtsstaat te brengen''. Die belofte moeten ze nu nakomen, stellen de advocaten.

VN

De VN zei na het uitspreken van de doodvonnissen voor Mahmoudi en zeven anderen zich zorgen te maken over de doodstraf. Onder andere bij het uitspreken van de doodstraf van de zoon van de voormalige Libische leider Kadaffi, zou er onzorgvuldig te werk gegaan zijn. 

De directe verantwoordelijkheid voor misdaden zou in dat geval niet zijn bewezen. Ook zou er sprake zijn van een slechte behandeling en een beperkte toegang tot advocaten.