In Sierra Leone zijn vier Nederlanders uit voorzorg in quarantaine geplaatst om een besmetting met ebola uit te sluiten. Het gaat om twee artsen en de vrouw en een kind van één van hen.

"De artsen werken in het Masanga Ziekenhuis in Tonkolili waar vorige week een patiënt aan ebola overleed", aldus Frank van Raaij, voorzitter van de stichting Masanga Nederland, donderdagavond in het VPRO-programma Bureau Buitenland op NPO Radio 1.

In totaal zijn zeker 123 patiënten en medewerkers van het ziekenhuis in quarantaine geplaatst. De vier Nederlanders moeten nog twee weken in hun huizen blijven, net als een Britse arts.

Volgens Van Raaij, zelf oud-tropenarts, maken de vier Nederlanders het goed. Artsen zonder Grenzen Nederland heeft artsen naar het ziekenhuis gestuurd om de aanwezige patiënten te behandelen.

Overleden patiënt

De 27-jarige ebolapatiënt overleed na twee dagen ziekenhuisopname. Na overlijden bleek uit tests dat de patiënt ebola had. "De verdenking van de ziekte was er, dus de patiënt is speciaal behandeld om besmetting te voorkomen", aldus Raaij tegen de VPRO.

Uit het eerste onderzoek blijkt dat de overleden patiënt waarschijnlijk in de hoofdstad Freetown besmet is geraakt met ebola. Het is het eerste ebola-geval in het district Tonkolili in meer dan 150 dagen. De Stichting Masanga Nederland van Van Raaij ondersteunt het ziekenhuis financieel.

Uitbraak ebola

Bron: WHO© NU.nl/Jerry Vermanen