Tijdens de Gay Pride in de Israëlische stad Jeruzalem zijn donderdag zes mensen neergestoken. Dat meldt de politie. Twee slachtoffers zijn er ernstig aan toe.

Een Israëlische orthodoxe Jood is aangehouden als verdachte, aldus een politiewoordvoerder. 

Het gaat naar om een man die tien jaar geleden ook al drie mensen neerstak tijdens de parade, bevestigt de Israëlische politie. Hij kreeg daarvoor tien jaar cel en was recent weer op vrije voeten. De man werd donderdag na zijn daad overmeesterd en opgepakt.

Ooggetuigen meldden dat ze de man "iedereen op zijn weg" hadden zien steken. "We hoorden geschreeuw en iedereen rende weg. Op de grond lagen mensen onder het bloed." De slachtoffers zijn ongeveer dertig jaar oud.

De optocht door de Israëlische stad met duizenden deelnemers is onderwerp van heftige discussies tussen de ultra-orthodoxe Joodse minderheid, fel tegenstander van openlijke homoseksualiteit, en het progressievere deel van de bevolking.

Pamfletten

De dader woonde ongeveer twintig kilometer buiten Jeruzalem. Volgens buurtbewoners verspreidde hij na zijn vrijlating meteen handgeschreven pamfletten. Daarin riep hij ''joden die God gehoorzamen'' op om ''klappen en gevangenname'' te riskeren om de Gay Pride te stoppen.

Plaatselijke agenten mochten hem niet in de gaten houden, omdat de steekpartij van 2005 in een ander district was gepleegd

Strijd

De mars ging na het incident door. "Onze strijd voor gelijkheid wordt alleen maar feller door dit soort incidenten", aldus een woordvoerder van een organisatie voor homorechten.

De Israëlische premier Netanyahu heeft de aanval veroordeeld.  ''In Israël is de individuele keuzevrijheid een fundamentele waarde. We moeten ervoor zorgen dat iedere man en vrouw in Israël in veiligheid leeft op de manier die ze kiezen'', aldus de premier.

De leider van de Arbeidspartij, Isaac Herzog, noemde het steken ''een walgelijk haatmisdrijf''. De kopman van een ultranationalistische Joodse groep noemde de Gay Pride een ''gruwelparade'', maar zei ook dat hij ''tegen het neersteken van Joden is''. Hij riep de politie op om ervoor te zorgen dat de Gay Pride niet nog een keer kan worden gehouden.

Video: Deelnemers Gay Pride Jeruzalem neergestoken