Groot-Brittannië wordt geen "veilige haven" voor migranten die de oversteek vanuit Calais weten te maken, waarschuwt de Britse premier David Cameron.

De premier laat illegale immigranten weten dat ze uit het Verenigd Koninkrijk zullen worden verwijderd.

Dat meldt de BBC op donderdag.

Cameron deed de uitspraken in Vietnam, een van zijn reisbestemmingen op een handelsmissie in Zuidoost-Azië.

"Alles wat kan worden gedaan, zal worden gedaan om er zeker van te zijn dat onze grenzen veilig zijn, en dat Britse vakantiegangers in staat zijn op vakantie te gaan", zei hij.

'Zwerm mensen'

De premier noemde de situatie "erg beproevend" omdat er "een zwerm van mensen de Middellandse Zee oversteekt, op zoek naar een beter leven".

Hij waarschuwde dat illegale immigranten uit het Verenigd Koninkrijk zullen worden gezet "zodat mensen weten dat het geen veilige haven is".

De Britse politieke oppositie en vluchtelingenorganisaties hebben afkeurend gereageerd op de uitspraken van Cameron. Labour-politica Harriet Harman zei: "Hij moet onthouden dat hij het over mensen heeft en niet over insecten".

Vluchtelingenorganisatie The Refugee Council betitelde het gebruik van het woord 'zwerm' als "onverantwoordelijk, ontmenselijkend taalgebruik".

Negen doden

Volgens de laatste schattingen houden ongeveer drieduizend migranten zich op in Calais. Het bedrijf Eurotunnel, uitbater van de Kanaaltunnel, zegt sinds januari van dit jaar al 37.000 migranten te hebben weerhouden van een oversteek.

In juli stierven in totaal negen mensen bij pogingen om de beveiliging van de tunnel te omzeilen en de oversteek naar Engeland te maken.

Het meest recente dodelijke slachtoffer is een Soedanese vluchteling, die dinsdag werd overreden door een vrachtwagen.

Deze week werden al ruim 3.500 pogingen ondernomen. Op dinsdag maakte de Britse regering bekend tien miljoen euro beschikbaar te stellen voor extra beveiliging van de Kanaaltunnel.

Video: Groot aantal migranten verzamelen zich bij de Eurotunnel