Akhtar Mohammad Mansour is verkozen tot nieuwe leider van de Afghaanse Taliban en volgt daarmee de inmiddels overleden Mullah Omar op.

Dat meldt persbureau Reuters donderdagmiddag (Nederlandse tijd) op basis van bronnen binnen de Taliban.

Volgens een commandant aanwezig bij de stemming net buiten Quetta, werd Mansour unaniem verkozen door de shura, de top van de Taliban. "De shura zal binnenkort een statement uitgeven."

De Taliban bevestigen daarmee de dood van Omar. Woensdag meldde de Afghaanse overheid zijn overlijden.

In een verklaring die in handen is van AP melden de zoon en broer van Omar dat de Talibanleider overleed aan een ziekte. Het is niet bekend waaraan hij precies overleed en ook is niet bekend wanneer hij precies is overleden. Volgens de overheid is hij al zeker twee jaar dood.  

In de verklaring worden excuses aangeboden voor "fouten" die Omar tijdens zijn heerschappij maakte en wordt de Afghaanse bevloking om "vergeving" gevraagd. 

Spoorloos

Omar was staatshoofd van Afghanistan tot de inval van het Amerikaanse leger in 2001, dat het Talibanregime ten val bracht. Sindsdien was  Omar spoorloos en hij werd eerder ook al dood verklaard. 

De Verenigde Staten loofden ooit een beloning van 10 miljoen dollar uit voor de tip die zou leiden tot de arrestatie van Mullah Omar. De VS verdenkt hem van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001, waarbij hij onder meer onderdak zou hebben geboden aan Osama bin Laden, destijds nog leider van al-Qaeda.