De Griekse premier Alexis Tsipras heeft donderdag voorgesteld zondag tijdens een speciale bijeenkomst van zijn Coalitie van Radicaal Links (Syriza) een referendum te houden over zijn politiek. 

Zo kan zijn achterban een oordeel vellen. Het centraal comité van zijn partij is donderdag al bijeen om te praten over de tegenstellingen binnen Syriza.

"We kunnen zo niet doorgaan, we moeten de beslissing van de meerderheid binnen Syriza respecteren", aldus Tsipras tijdens een bijeenkomst met het centraal comité, het bestuur van zijn partij.

In een interview voor de Griekse radio beschuldigde de premier dissidenten in zijn partij van het manipuleren van het landelijk referendum eerder deze maand, toen vertrekken of blijven in de eurozone ter discussie stond.

Vervroegde verkiezingen zijn misschien nodig, gaf de premier te kennen. ''Ik ben de laatste persoon die uit is op verkiezingen als ik een gegarandeerde meerderheid in het parlement heb", aldus Tsipras. ''Heb ik die niet, dan zullen we verkiezingen moeten houden."

In zijn toespraak voor het comité pleitte de 41-jarige Griekse premier donderdag voor een partijcongres komende maand, om de verschillende kampen binnen Syriza nader tot elkaar te brengen. Kan de uiterst linkse vleugel daar niet op wachten, dan is een partijreferendum zondag volgens hem dus ook een mogelijkheid.

Tsipras benadrukt dat hij afwijkende meningen zal respecteren, daar waar het gaat om het besluit op 13 juli om de financiële reddingsactie te accepteren waarmee Griekenland binnen de eurozone bleef.