In een poging meer volgers te krijgen voor de Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Sudan, beloofde ambassadeur Susan Blankhart de Nijl over te zwemmen bij 10.000 likes. Dat aantal is inmiddels ruimschoots behaald.

"Op de post wilden we iets leuks doen om meer volgers te krijgen voor onze Facebookpagina", zegt Blankhart. 

De ambassadeur zwemt de onstuimige rivier niet alleen over voor meer digitale duimpjes. Ze wil hiermee ook meer aandacht vragen voor verdrinkingen in Sudan.

"Zwemonderwijs bestaat niet in Sudan. Jaarlijks verdrinken er heel veel mensen. Als een kind in het water valt is de kans groot dat het verdrinkt", aldus Blankhart.

Doodsoorzaak drie

Het probleem beperkt zich niet alleen tot Sudan. Volgens een onderzoek van de World Health Organisation (WHO) overlijden er jaarlijks 372.000 mensen door verdrinking. In ontwikkelingslanden is het doodsoorzaak nummer drie onder jongeren tot vijftien jaar.

Blankhart: "Het is daarom belangrijk dat hier meer aandacht voor komt." Door vrij simpele maatregelen, zoals zwemlessen, kunnen veel levens gered worden, aldus de ambassadeur. Ze roept haar collega-ambassadeurs met posten aan een rivier haar voorbeeld te volgen om meer aandacht voor verdrinkingen te genereren.

Sidderalen

Wanneer de ambassadeur de oversteek maakt is nog niet bekend. "In ieder geval na de regentijd (april tot oktober, red.). Het water staat nu nog te hoog en de stroming is te sterk."

Als het zover is, springt Blankhart niet alleen het water in. Ze wordt begeleid door ervaren Nijlzwemmers en door meevarende boten die een oogje in het zeil houden.

Bang dat het mis gaat is de ambassadeur niet. "Het enige waar ik mij een heel klein beetje zorgen om kan maken zijn de sidderalen."