Een van de mannen die de dodelijke terreuraanslagen in Mumbai in 1993 voorbereid heeft, is donderdag ter dood gebracht. 

De 53-jarige Yakub Memon werd op zijn verjaardag opgehangen in een gevangenis in de deelstaat Maharashtra, meldde het Indiase persbureau IANS.

Memon was ter dood veroordeeld wegens het meehelpen, voorbereiden en financieren van de aanslagen op een beurs, een hotel en een marktplaats in Mumbai op 12 maart 1993.

Bij de aanslagen kwamen destijds 257 mensen om het leven en raakten meer dan 700 mensen gewond.

Doodstraf

Het is de derde keer in tien jaar tijd dat India een veroordeelde ter dood brengt. Memon zat ruim twintig jaar in de gevangenis. De boekhouder heeft altijd ontkent betrokken te zijn geweest bij de aanslagen.

In India werd geprotesteerd tegen de voltrekking. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International wordt de doodstraf in het land willekeurig, op discriminerende gronden en overdadig veel opgelegd aan arme mensen. 

De straf voor Memon is daarnaast omstreden, omdat de autoriteiten in India zijn broers, Dawood Ibrahim en Tiger Memon, hebben aangemerkt als de 'breinen' achter de aanslagen. Zij bevinden zich vermoedelijk in Pakistan.

Video: India hangt terrorist Mumbai-aanval op

Genade

De voltrekking van de doodstraf kwam nadat het Hooggerechtshof in India woensdag een pleidooi voor genade had verworpen.

De rechtszitting waarin de advocaten van Memon vroegen om een uitstel van executie met veertien dagen duurde ruim twee uur. India's procureur-generaal stelde dat Memon het rechtssysteem misbruikt door constant met pleidooien te komen.