VS bezorgd over bouw Israëlische woningen in Palestijnse gebieden

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maakt zich "ernstig zorgen" over de beslissing van Israël om honderden huizen te bouwen bij nederzettingen in Palestijnse gebieden. 

De Amerikaanse regering is van mening dat nederzettingen onwettig zijn. "Wij verzetten ons stevig tegen de voortzetting van bouw op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem", zei een woordvoerder van het ministerie woensdag.

Het gaat om zeker driehonderd huizen in een nederzetting in de Westelijke Jordaanoever en honderden huizen in Oost-Jeruzalem.

"De uitbreiding van nederzettingen bedreigt de tweestatenoplossing", aldus de Verenigde Staten. Er wordt dan ook getwijfeld aan de inzet van Israël om een oplossing in het conflict te bereiken.

Israël en de Palestijnen praten al lange tijd over een oplossing waarbij Israël en de Palestijnse gebieden als twee gelijkwaardige staten naast elkaar leven. Als Israël blijft bouwen in de Palestijnse gebieden wordt het steeds lastiger dat voor elkaar te krijgen, concludeert het Amerikaanse ministerie.

Tip de redactie