'Aangespoeld wrakstuk van type vliegtuig vlucht MH370'

Het bij Réunion aangespoelde deel van een vleugel van een vliegtuig, lijkt een onderdeel te zijn van een Boeing 777. Hetzelfde type vliegtuig als de verdwenen vlucht MH370 van Malaysia Airlines.

Dat meldt The New York Yimes op basis van een bron betrokken bij het onderzoek.

Het wrakstuk werd woensdag gevonden op het Franse eiland Réunion in de Indische Oceaan. Réunion is een Frans departement dat voor de kust van Madagascar ligt. 

Luchtvaartexperts zouden het wrakstuk hebben herkend als een deel van de vleugel dat ook gebruikt wordt bij de Boeing 777. Dat is hetzelfde type toestel als van vlucht  MH370 die op 8 maart 2014 van de radar verdween tijdens een vlucht van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Peking.

De vice-premier van Australië Warren Truss laat donderdag aan CNN weten de vondst van het wrakstuk als een belangrijk aanknopingspunt te zien in de zoektocht naar MH370. Hij wijst erop dat verder onderzoek nodig is om definitief te bepalen of het deel van de vleugel afkomstig is van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines.

Boeing

Ook medewerkers van Boeing zouden naar de beelden hebben gekeken en hebben geconcludeerd dat het stuk van de vleugel vergelijkbaar is met de vorm van een flap. Dat is een uitschuifbaar deel van de vleugel dat tijdens het opstijgen en landen gebruikt wordt om de draagkracht van een vliegtuig te reguleren. De flaps van dit type zouden ook gebruikt worden op de toestellen van het type Boeing 777.

Boeing heeft nog niet officieel gereageerd op de vondst, maar heeft wel gezegd dat alle benodigde informatie te zullen delen.

Video: Maleisië onderzoekt 'vliegtuigstuk' Réunion

Maleisië

Maleisië heeft inmiddels een onderzoeksteam naar het eiland Réunion gestuurd. De onderzoekers moeten bekijken of de delen inderdaad afkomstig zijn van de Boeing 777 van vlucht MH370, zei de Maleisische minister van Transport Lio Tiong Lai. 

Franse luchtvaartonderzoekers van het onderzoekersbureau voor de luchtvaart BAE, doen momenteel al onderzoek naar het gevonden wrakstuk.

Malaysia Airlines heeft in een reactie laten weten dat het "samenwerkt met de relevantie autoriteiten om zaken bevestigd te krijgen". Het zou volgens de luchtvaartmaatschappij echter nog te vroeg zijn om te speculeren over de herkomst van het gevonden wrakstuk.

Zoektocht

De vondst van het wrakstuk zal volgens de Australische leider van de zoektocht naar het toestel niet van invloed zijn op het huidige zoekgebied. 

Onderzoeksleider Martin Dolan zei tegen persbureau AP dat het mogelijk is dat een onderdeel van het vliegtuig is afgedreven van de huidige zoeklocatie. Als het onderdeel inderdaad afkomstig is van vlucht MH370, dan zou er in theorie momenteel in het juiste gebied gezocht zijn, zo stelt hij. Om die reden wordt het huidige zoekgebied niet aangepast. 

Wrakstuk

De politie heeft het wrakstuk meegenomen en laat onderzoeken om wat voor vliegtuig het gaat.

Op foto's is te zien dat het stuk vleugel bedekt is met schelpen, waaruit blijkt dat het wrakstuk lange tijd op de bodem van de zee heeft gelegen.

Tip de redactie