Boeren in België hebben woensdagavond met tractoren de snelweg A8 (Lille-Brussel) in beide richtingen geblokkeerd bij de Waalse plaats Lessines. 

Dat heeft de ANWB gemeld. In de buurt van Bassily zouden de boeren volgens de Belgische Verkeerspolitie inmiddels ook een blokkade opgeworpen hebben . 

Volgens de VID zullen de boeren de snelweg de hele nacht van woensdag op donderdag bezet houden. Het is de eerste blokkade van een reeks acties, die vooral donderdag plaats moeten vinden. 

De boeren vinden dat de prijzen die ze krijgen voor hun producten zoals melk en varkensvlees veel te laag liggen. Ze zeggen dat de prijzen in België zelfs nog lager zijn dan in Frankrijk, "zodat we er nog slechter aan toe zijn", aldus het Algemeen Boerensyndicaat.

In Frankrijk hebben boerenblokkades de afgelopen week geleid tot grote problemen op verschillende snelwegen en nationale wegen.

Antwerpen

Ook donderdag zullen de boeren actie voeren, meldt de VerkeersInformatieDienst. Op- en afritten worden daarbij bezet om zo het verkeer op de snelweg te vertragen.

Het gaat onder meer om de snelweg E17 tussen Antwerpen en Frankrijk die door veel vakantieverkeer vanuit Nederland wordt gebruikt. Op de E19, E40 en E403 worden ook acties verwacht.