De leider van de Taliban, Mullah Mohammed Omar, is dood volgens de Afghaanse autoriteiten.

''De Pakistaanse regering en bronnen uit kringen van de Taliban hebben tegenover ons bevestigd dat Omar twee jaar geleden in Pakistan aan een ziekte is bezweken'', zei een Afghaanse regeringswoordvoerder die toevoegde dat het land de zaak onderzoekt.

Bronnen bij de inlichtingendienst van Afghanistan hebben volgens de BBC gezegd dat Omar in april 2013 in een ziekenhuis in Karachi, de grootste stad van Pakistan, is overleden.

Hij is vervolgens over de grens in Afghanistan begraven na te zijn geïdentificeerd door een zoon van hem, aldus een anonieme Afghaanse functionaris.

Taliban

Een zegsman van de Taliban weersprak het overlijden van Omar woensdag tegenover Britse media. Eerder dit jaar brachten de Taliban nog informatie over de springlevende ''charismatische leider'' naar buiten. Hij was nog steeds druk bezig met het ''jihadistenwerk'' en het leiden van het Islamitische Emiraat.

Omar is sinds eind 2001 spoorloos en hij is eerder ook al dood verklaard. De in 1960 geboren geestelijke en guerrillastrijder raakte in de jaren tachtig ernstig gewond in de strijd tegen de troepen van de Sovjet-Unie. 

In de slepende burgeroorlog ontpopte hij zich als leider van de tot de Pathanenstam behorende extremisten die zich de Taliban noemden en vrijwel heel het land onderwierpen. Zo werd Omar feitelijk een soort staatshoofd in 1996 tot aan 2001.

Verblijfplaats

Hij sloeg op de vlucht na de inval van het Amerikaans leger in 2001, dat het Talibanbewind ten val bracht. Sindsdien was er weinig bekend over de verblijfplaats van Omar. In 2008 liet hij voor het laatst iets van zich horen via e-mailberichten.

In 2011 meldden verschillende media dat Omar in het ziekenhuis zou liggen of gevangen zou zijn genomen. Ook bestaan er nauwelijks foto's van de Talibanleider, waardoor weinigen weten hoe hij er precies uitziet.

Bin Laden

De Verenigde Staten loofden ooit een beloning van 10 miljoen dollar uit voor de tip die zou leiden tot de arrestatie van Mullah Omar.

De VS verdenkt hem van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001, waarbij hij onder meer onderdak zou hebben geboden aan Osama bin Laden, destijds nog leider van al-Qaeda. 

Omar zei echter nooit op de hoogte te zijn geweest van Bin Ladens verblijfplaats, die in 2011 in Pakistan werd gedood.