Sinds dit jaar zijn 37.000 migranten tegengehouden die via de Kanaaltunnel Groot-Brittannië probeerden te bereiken. 

Dat blijkt woensdag uit cijfers van Eurotunnel, het bedrijf dat de verbinding tussen Frankrijk en Groot-Brittannië beheert.

De veiligheid bij de Kanaaltunnel staat sinds een aantal maanden onder druk. Het aantal migranten dat via de Middellandse Zee Europa probeert te bereiken steeg dit jaar explosief. Veel van hen denken een beter bestaan op te bouwen in het Verenigd Koninkrijk. 

Dinsdag en woensdagnacht werd de tunnel bij Calais door honderden migranten bestormd. Woensdagnacht kwam daarbij een Soedanese vluchteling om het leven die door een vrachtwagen werd aangereden. Sinds juni kwamen in totaal negen migranten om bij de Kanaaltunnel.

Video: Weer massale oploop vluchtelingen Calais​

Beveiliging verbeteren

Groot-Brittannië zegt zo'n 10 miljoen euro toe om de Kanaaltunnel beter te beveiligen. Het geld wordt vooral gestoken om de Franse zijde beter te beveiligen.  

De Franse autoriteiten zouden al veiligheidsmaatregelen hebben genomen bij Calais. Eurotunnel verwijt de Franse autoriteiten al lange tijd te weinig te doen om de migranten bij de tunnel weg te houden.