
Opnieuw Turkse luchtaanvallen op PKK in noorden Irak
Dat heeft de Turkse regering woensdagochtend laten weten.
Turkse F-16's bestookten zes Koerdische doelwitten in het noorden van Irak, na te zijn opgestegen van een basis in het zuidoosten van Turkije. "Het was de grootste aanval sinds het begin van campagne vorige week."
De aanvallen op posities van de Koerdische PKK zijn volgens Turkije een reactie op het doden van Turkse politieagenten en militairen door de Koerdische militanten. Ook heeft Turkije volgens de PKK inmiddels 1.302 mensen gearresteerd.
De Iraakse regering heeft de aanvallen inmiddels veroordeeld. In een online statement noemt de Iraakse premier Haider al-Abadi ze "een gevaarlijke escalatie en een aanval op de Iraakse soevereiniteit". Hij roept Ankara op verdere escalatie te voorkomen.
Bagdad probeert te beletten dat Turkije vanuit Irak wordt aangevallen.
Video: Erdogan ziet vrede met Koerden niet voor zich
Stoppen
De leider van de Turkse pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) heeft geëist dat zijn land stopt met aanvallen op stellingen van de PKK. ''De vijandelijkheden moeten meteen stoppen'', zei Selahattin Demirtas woensdag.
Dinsdag vielen Turkse straaljagers ook posities van de PKK aan in het zuidoosten van Turkije, in de provincie Sirnak aan de grens met Irak. De Turkse president Tayyip Erdogan noemde het vredesproces met de PKK dinsdag 'onmogelijk'. Ook de PKK stelt dat het vredesproces betekenisloos is geworden sinds de luchtaanvallen.
Het Turkse parlement komt woensdag in een speciale zitting bijeen om over de luchtaanvallen te praten. Dat gebeurt op verzoek van de HDP. Ook het Turkse veiligheidskabinet komt woensdag bijeen.
Internationale coalitie
De Amerikaanse president Barack Obama pleit al een jaar voor een meer agressieve strijd vanuit Turkije tegen IS. Samen met verschillende landen als Saudi-Arabië, Canada en Frankrijk vormen de Verenigde Staten een internationale coalitië die de opmars van IS een halt toe moet roepen. Pas na de zelfmoordaanslag op een cultureel centrum in Suruç waarbij 32 Koerdische jongeren om het leven kwamen, heeft Turkije de strijd tegen IS vol aangebonden.
Maar nu Turkije ook Koerdische troepen aanvalt, moet de VS uiteindelijk een keuze maken tussen de kant van de regering van Erdogan of die van de Koerden die helpen in de strijd tegen IS, althans dat meent Blaise Misztal, directeur nationale veiligheid van het Bipartisan Policy Center in Washington.
Tot dusver kiest de VS de kant van Turkije omdat het van mening is dat de NAVO-bondgenoot zich mag verdedigen tegen de PKK, die door de VS wordt gezien als een terroristische partij.
Het Turkse ministerie van buitenlandse zaken heeft inmiddels laten weten dat Turkije met de VS een deal heeft getekend waarin het akkoord gaat met "het bestrijden van IS, niet met het geven van luchtsteun aan Koerdische milities in het noorden van Syrië".