Groot-Brittannië heeft 7 miljoen pond (9,8 miljoen euro) beschikbaar gesteld voor het aanscherpen van de beveiliging van de Kanaaltunnel. 

Dat heeft minister Theresa May van Binnenlandse Zaken gezegd na overleg met Britse en Franse regeringslieden. Dat melden Britse media.

Het geld moet worden gestoken in beveiliging aan de Franse kant van de tunnel. Veel migranten proberen daar de tunnel in te komen om een beter bestaan te zoeken in Groot-Brittannië.

Naar schatting 2.200 mensen hebben dat in de nacht van maandag op dinsdag geprobeerd. Dat was het grootste aantal in de afgelopen tweeëneenhalve maand.

Woensdagnacht probeerden naar schatting zo'n 1.500 migranten de tunnel in te komen. Volgens Franse media viel daardoor een dode toen een vluchteling uit Sudan werd aangereden door een vrachtwagen. Sinds begin juni zijn negen asielzoekers omgekomen in en rond Calais.

Video: Miljoenen voor beveiliging Kanaaltunnel

Samenwerken

De Britten en Fransen willen samenwerken om een eind te maken aan het migrantenprobleem. De Franse autoriteiten zouden al veiligheidsmaatregelen hebben genomen bij Calais. Eurotunnel verwijt de Franse autoriteiten al lange tijd te weinig te doen om de migranten bij de tunnel weg te houden.

De onderneming eist 9,8 miljoen van de Britse en Franse regering voor misgelopen inkomsten.