De vertegenwoordiging van Nieuw-Zeeland bevestigt dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich woensdag buigt over een resolutie voor de oprichting van een VN-tribunaal voor de berechting van de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17. 

Om 15.00 uur (lokale tijd) wordt in New York gestemd over het voorstel, aldus het Russische persbureau TASS.

Nieuw-Zeeland is de voorzitter van de Veiligheidsraad en bepaalt wat er op de agenda komt. Bij de bespreking van en stemming over de resolutie zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland, Australië, België en Oekraïne aanwezig, zei een woordvoerder van Nieuw-Zeeland.

Maleisië is vertegenwoordigd door een onderminister van Buitenlandse Zaken.

De resolutie voor de oprichting van een tribunaal wordt ingediend door Maleisië, dat een niet-permanente zetel in de raad heeft.

Bedreiging

Volgens TASS telt de resolutie twee pagina's. Daarin staat dat de ramp met MH17 een "bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid" is en dat het oprichten van een tribunaal volgens de regels van de VN is.

In de resolutie wordt bovendien beschreven dat alle landen volledig moeten meewerken met het tribunaal. Het VN-orgaan zou werken op basis van de technische en gerechtelijke onderzoeken naar de ramp die zijn gedaan door de vijf direct betrokken landen.

Rusland heeft laten weten tegen te stemmen. Volgens TASS is er al een back-upplan voor wanneer de resolutie in de Veiligheidsraad sneuvelt. De vijf landen zouden dan een soortgelijk document ter stemming voorleggen aan de Algemene Vergadering van de VN, waar alle lidstaten aan deelnemen. Hun stem is echter niet bindend.

Video: Rusland wil veto MH17-stemming