Naar schatting 2.200 migranten hebben in de nacht van maandag op dinsdag geprobeerd de Kanaaltunnel bij het Noord-Franse Calais binnen te dringen.

Dat heeft Eurotunnel, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de spoorwegverbinding onder Het Kanaal, dinsdag bekendgemaakt.

Volgens de exploitant gaat het om het grootste aantal migranten in ruim anderhalve maand. De bestorming van het terrein waar de tunnelingang is, is volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve wel afgeslagen. 

Volgens een woordvoerder van Eurotunnel is er door de migranten schade aangericht aan hekken. "Gelukkig is er geen schade aan de treinen. Helaas raakten wel een aantal mensen gewond."

Slechts twintig migranten slaagden erin om in de buurt van de tunnel te komen. Ze probeerden op rijdende treinwagons te komen. Er zijn aanhoudingen verricht, zei Cazeneuve, die met zijn Engelse collega Theresa May dinsdag over de kwestie heeft gepraat.

Vertragingen

De bestorming leidde dinsdag tot grote vertragingen bij de treinen die door de tunnel moesten. Ook kwamen enkele treinen in zijn geheel te vervallen.

Dagelijks proberen tussen de 1.500 en 2.000 mensen via de Kanaaltunnel naar Groot-Brittannië te gaan, op zoek naar een beter bestaan. Sinds begin juni zijn daar acht doden bij gevallen.

Boze brief

Cazeneuve heeft de baas van Eurotunnel, Jacques Gounon, volgens de krant Le Figaro pas een boze brief geschreven. Hij vindt dat de onderneming nalaat zich voldoende in te spannen om het groeiende probleem aan te pakken.

Eurotunnel op haar beurt verwijt de Franse autoriteiten te weinig te doen om de migranten bij de tunnel weg te houden.