Twee mensen zijn gearresteerd in verband met de dood van Cecil, de bekendste leeuw van Zimbabwe. Het gaat om een professionele jager en een landeigenaar.

Dat meldt de Zimbabwe National Parks and Wildlife Authority dinsdag.

De twee mannen zouden de leeuw 's nacht uit het nationale park hebben gelokt waar hij woonde. Volgens Amerikaanse media zou het beest door een Amerikaanse toerist met pijl en boog zijn beschoten en raakte hij gewond. De jagers vonden de leeuw de volgende dag (1 juli) en maakten hem af.

Een woordvoerder van de Amerikaan zegt dat de toerist, Walter Palmer,  "over alle benodigde vergunningen beschikte en werd begeleid door professionele gidsen."

"Volgens hem is het mogelijk dat hij de leeuw heeft doodgeschoten. Hij is een fanatiek jager, die overal ter wereld actief is", aldus de woordvoerder tegen The Telegraph.

Verklaring

Palmer, in het dagelijks leven werkzaam als tandarts in het Amerikaanse Bloomington, zei tegenover Minnesota's Star Tribune dat er "overduidelijk een aantal onjuiste dingen in de media zijn verschenen". 

Hij heeft in een dinsdag verspreide verklaring spijt betuigd de leeuw te hebben gedood. Palmer zei niet te weten dat Cecil zo populair was, dat hij op pad was met beroepsjagers en dat hij alle benodigde vergunningen had. "Voor zover ik wist, was alles aan deze tocht legaal".

Geen toestemming

Toeristen betalen meer dan 50.000 dollar om in Zimbabwe een leeuw te mogen doodschieten. Dat moet wel buiten een nationaal park zijn.

De twee verdachten hadden geen toestemming om Cecil weg te lokken om de leeuw te laten neerschieten en staan daarom woensdag voor de rechter.

Cecil leefde in het nationaal park Hwange. Hij was onderdeel van een onderzoeksproject van de universiteit Oxford en droeg een GPS-halsband.

Video: Beelden van Cecil in het nationaal park Hwange