De kleine duikboot die voor de Zweedse kust is gevonden, ligt daar vermoedelijk al sinds 1916. Duikers gingen ervan uit dat de onderzeeër Russisch was, gezien de cyrillische letters op de boeg.

Volgens de Zweedse krant Dagens Nyheter gaat het vermoedelijk om een zogenoemde Russische meerval, een type boot uit de Som-klasse die ook werd gebruikt in de Eerste Wereldoorlog.

Volgens de Zweedse krant telde de onderzeeër destijds achttien opvarenden.

Deze duikboten werden gebouwd op de Nevskiwerf in Sint Petersburg. De eerste meerval liep in 1904 van de helling, de laatste in 1913. Ze waren niet langer dan twintig meter.

Die lengte had onder meer te maken met het feit dat ze per trein konden worden vervoerd. Ze werden gebouwd in een spoedprogramma ten tijde van de Russisch-Japanse oorlog (1904-1905).

Later werden de duikboten overgebracht naar de Zwarte-Zeevloot en de Baltische vloot. Dat laatste verklaart de aanwezigheid in Zweedse wateren.

Video: Beelden van de duikboot

Spanningen

Zweden maakt zich zorgen om het mogelijk binnendringen van de Zweedse wateren door Russische onderzeeërs sinds de spanningen tussen Rusland en het Westen zijn opgelopen. 

Tijdens de Koude Oorlog waren Russische onderwater-activiteiten langs de Zweedse kust schering en inslag. In 1981 liep een Russische nucleaire onderzeeër aan de grond nabij een Zweedse marinebasis.