Tijdens een spoedvergadering in Brussel heeft de NAVO dinsdag haar steun uitgesproken voor de pogingen van Turkije om het geweld in het land tegen te gaan. 

Voorafgaand aan de bijeenkomst werd al verwacht dat Turkije politieke steun van haar bondgenoten zou krijgen na de reeks terroristische aanslagen in het land. 

Door een zelfmoordaanslag door een Syriëganger vorige week maandag op een bijeenkomst van jonge Koerden in het Turkse Suruç vielen 32 doden. Vorige week donderdag kwam daarnaast een Turkse soldaat om het leven door een aanval van Islamitische Staat (IS). Daarop mengde Turkije zich actief in de strijd tegen IS. Ook Koerdische strijders pleegden de afgelopen tijd verschillende aanslagen in het zuidoosten van Turkije. 

De leden van de NAVO hebben tijdens de bijeenkomst hun afkeuring uitgesproken over de aanslagen en zeggen Turkije te steunen in de strijd tegen het geweld. 

Militaire steun

Secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, zei in een persconferentie verder dat Turkije niet actief om militaire steun van andere NAVO-landen heeft gevraagd.

Turkije heeft het op een na grootste leger van de NAVO en is zelf in staat om het geweld in het land tegen te gaan, zo lichtte Stoltenberg toe. 

Stoltenberg zei ook dat de NAVO de landen die actief strijden tegen IS, blijft steunen. Er zal daarbij worden gekeken of belangrijke partners als Jordanië ondersteund kunnen worden. Datzelfde geldt voor de legers van bijvoorbeeld Irak en Tunesië. 

Video: NAVO solidair met Turkije

Bufferzone

Over de bufferzone in Noord-Syrië die Turkije en de VS in willen stellen zei de secretaris-generaal van de NAVO dat dat een bilateraal initatief is.

De NAVO verwelkomt het initiatief van de landen, maar zal daar verder geen actieve bijdrage aan leveren. 

Op de voet

Stoltenberg zei dinsdag voorafgaand aan het overleg tussen de NAVO-leden al dat de ontwikkelingen in Turkije op de voet gevolgd worden door de NAVO.

Hij zei daarnaast dat "terrorisme, in welke vorm dan ook, nooit getolereerd of gerechtvaardigd mag worden." 

Video: NAVO praat over geweld Turkije

Artikel 4

De bijeenkomst van dinsdag was op verzoek van Turkije. De NAVO-landen kwamen daar bij elkaar naar aanleiding van het beroep dat Turkije deed op artikel 4 van het NAVO-verdrag.

Een lidstaat kan dit doen op het moment dat het land zich bedreigd voelt. Het is de vierde keer dat Turkije deze stap zet. In totaal is vijf keer een beroep gedaan op artikel 4.