In Libië is Saif al-Islam Kaddafi, de zoon van voormalig dictator Muammar Kaddafi, ter dood veroordeeld. Volgens de rechter is hij schuldig aan de dood van demonstranten tijdens de protesten in 2011. 

Dat meldt Reuters.

Ook acht anderen kregen de doodstraf, onder wie de voormalig chef van de inlichtingendienst en de oud-premier van Libië.

De acht stonden terecht voor het doden van demonstranten tijdens de protesten in 2011, die Kaddafi uiteindelijk ten val brachten. Tijdens de wekenlange opstand kwamen honderden mensen om het leven en werd door het leger op demonstranten geschoten.

Daarnaast werden de acht verdacht van verschillende oorlogsmisdaden, het inzetten van huurlingen en het verduisteren van publiek geld. 

Opvolger

Saif al-Islam Kadaffi was zelf niet bij het proces aanwezig, omdat hij sinds 2011 wordt vastgehouden door een rebellengroep in West-Libië. Tijdens het proces was er een videoverbinding. 

Het Internationaal Strafhof in Den Haag vroeg destijds om zijn uitlevering, maar de Libische autoriteiten wilde hem zelf berechten.

Saif al-Islam is de tweede zoon van Kadaffi en gold als de verwachte opvolger van zijn vader.

Afgezet

Muammar Kaddafi werd na hevige protesten in Libië in 2011 afgezet en werd enkele weken later gedood. Hij regeerde het Noord-Afrikaanse land ruim veertig jaar.

Twee maanden voor de val van de oud-dictator sloeg Saif al-Islam Kaddafi op de vlucht, maar werd eind 2011 opgepakt. Hij gold als pro-westers en als voorstander van een "modern Libië".

VN

De mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties heeft zich zeer verontrust getoond over de doodstraf. In een verklaring zegt de VN dat ze de zaak tegen Saif al-Islam nauwlettend hebben gevolgd en van oordeel zijn dat die niet voldoet aan de internationale maatstaven voor een eerlijke proces.

Zo zou de directe verantwoordelijkheid van de verdachte voor misdaden niet zijn bewezen, had hij onvoldoende toegang tot advocaten en zou hij slecht zijn behandeld. Ook zint het de VN niet dat hij bij verstek is veroordeeld.

Video: Zoon Kaddafi ter dood veroordeeld