De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin heeft laten weten dat er zeker geen MH17-tribunaal komt. Rusland zal hoe dan ook tegenstemmen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waardoor het plan voor de oprichting van een tribunaal van tafel wordt geveegd. 

Daarover berichten Russische media.

Tsjoerkin zei dat hij hoopt dat het voorstel niet tot stemming wordt gebracht. Mocht dat wel zo zijn, zullen de initiatiefnemers ''politiek en praktisch verantwoordelijk zijn voor de gevolgen''.

Naar verwachting stemt de Veiligheidsraad woensdagavond over de resolutie voor een tribunaal, dat is ingediend door Maleisië en dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne moet berechten. 

Verder uiteen

Volgens Rusland drijft het opzetten van een tribunaal Rusland en het Westen alleen maar verder uiteen. Tsjoerkin noemt het een ''gevaarlijke confrontatie'' die verregaande gevolgen kan hebben voor de internationale betrekkingen.

Nederland geeft wel de voorkeur aan de oprichting van een VN-tribunaal, waarbij een breed internationaal draagvlak wordt gecreëerd voor het vervolgingsproces van de daders. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken gaat dinsdag en woensdag naar New York voor het overleg, aldus het Ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Video: Russische VN-ambassadeur wil veto MH17-tribunaal

Overleg

Koenders spreekt in New York onder andere met Maleisië, Oekraïne, België, Nieuw-Zeeland en Australië. Ook spreekt hij met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon.  

"Voor mij staat voorop dat we gerechtigheid krijgen voor slachtoffers en nabestaanden en dat we tot het uiterste gaan om de daders te vervolgen. Dat zijn we hen verplicht," aldus Koenders. "De veiligheid van de burgerluchtvaart is voor iedereen van groot belang, niet alleen voor de landen die betrokken zijn bij MH17."

"Het verdriet van de nabestaanden kunnen we niet wegnemen, maar we kunnen er wel alles aan proberen te doen om de daders voor de rechter te krijgen. Daar spant het kabinet zich - samen met de andere landen uit onze internationale coalitie - dag en nacht voor in."

Video: In 60 seconden: De MH17-ramp

In 60 seconden: De MH17-ramp
In 60 seconden: De MH17-ramp

Animatie gemaakt door in60seconds.