De Zweedse strijdkrachten onderzoeken of een waargenomen wrak van een vaartuig in de eigen kustwateren mogelijk een Russische onderzeeër betreft.

Dat heeft een Zweedse militaire woordvoerder maandag laten weten.

Het gezonken vaartuig is op een video van wrakjagers te zien. De ontdekking van het wrak komt een jaar nadat de Zweedse strijdkrachten op een Russische onderzeeër in de problemen jaagden, die vlak bij de hoofdstad Stockholm was gezien. Het zorgde voor de grootste mobilisatie van het Zweedse leger sinds de Koude Oorlog.

De Zweedse militaire woordvoerder wilde nog niet bevestigen of de strijdkrachten ook denken dat het om die Russische onderzeeër gaat. "We gaan de beelden eerst verder samen met de wrakjagers onderzoeken."

Een van de ontdekkers van het wrak liet in de Zweedse media optekenen dat het gezonken vaartuig "er modern uitziet" al gaat het hoogstwaarschijnlijk om een Russische onderzeeër die in 1916 is gezonken.

Spanningen

Zweden maakt zich zorgen om het mogelijk binnendringen van de Zweedse wateren door Russische onderzeeërs sinds de spanningen tussen Rusland en het Westen zijn opgelopen. Tijdens de Koude Oorlog waren Russische onderwater-activiteiten langs de Zweedse kust schering en inslag. In 1981 liep een Russische nucleaire onderzeeër aan de grond nabij een Zweedse marinebasis.

In april dit jaar vuurde de Finse marine dieptebommen af om een vermeende Russische onderzeeër te verjagen.

NAVO

De diplomatieke betrekkingen tussen Zweden en Rusland zijn ook bekoeld vanwege een mogelijke Zweedse toetreding tot de NAVO. Rusland heeft in juni aangekondigd 'tegenmaatregelen' te nemen als Zweden die stap zou zetten.

Ook klaagt Zweden over het gedrag van Russische straaljagerpiloten in het luchtruim boven het noorden van Europa.