Cecil, de bekendste leeuw van Zimbabwe, is doodgeschoten. De autoriteiten van het land verdenken een Spaanse safaritoerist ervan dat hij het roofdier heeft doodgeschoten.

Dat meldt nieuwszender CNN maandag.

Cecil leefde in het nationaal park Hwange. Hij was onderdeel van een onderzoeksproject van de universiteit Oxford en droeg een GPS-halsband.

Hij is met eten uit het nationaal park weggelokt, gewond met een kruisboog en daarna meer dan veertig uur achtervolgd door zijn jagers. Uiteindelijk is de 13-jarige leeuw afgemaakt met een vuurwapen.

De leeuw dankte zijn beroemdheid aan zijn populariteit onder de toeristen en werd het gezicht van het nationaal park waarin hij leefde. Toeristen betaalde veel geld zodat ze Cecil op de foto konden zetten.

Afschieten

Buiten de nationale parken laat Zimbabwe elk jaar meer dan tweehonderd leeuwen afschieten. Safaritoeristen zijn een belangrijke inkomstenbron voor het straatarme land in zuidelijk Afrika. Toeristen betalen meer dan 50.000 dollar om een leeuw te mogen doodschieten.

Dierenbeschermers en europarlementariërs riepen na de dood van Cecil om een algeheel importvervod voor lichaamsdelen van leeuwen, in elk geval voor landen die niet kunnen aantonen dat hun leeuwenpopulatie duurzaam is.

Tot nu toe geldt een importverbod voor leeuwenhoofden, -huiden en -poten alleen voor Benin, Burkina Faso en Kameroen.

Video: Toeristen maken foto's van beroemde leeuw Cecil