
'Turkije en Verenigde Staten willen IS-vrije zone'
Dat meldt de BBC maandag.
Volgens Amerikaanse bronnen willen de twee landen een soort bufferzone creëren die 'IS-vrij' is. Zo'n zone zou voor stabiliteit aan de Turks-Syrische grens moeten zorgen.
In zo'n plan zouden Syrische rebellen vanuit de lucht ondersteund worden om zo een stuk land 'IS-vrij' te maken. Deze zone, die aan de Turkse grens ligt, moet vervolgens een veilig gebied voor burgers en vluchtelingen worden.
Volgens ingewijden gingen de gesprekken tussen beide landen met name over de vraag hoe groot zo'n zone zou moeten zijn. Een normale 'no fly-zone' zou geen optie zijn.
Verandering
Het gesprek tussen de Verenigde Staten en Turkije over zo'n militair plan is een verandering ten opzichte van de Turkse opstelling als het gaat om Syrië. Het land wilde tot nu toe weinig weten van militair ingrijpen en liet alleen Amerikaanse gevechtsvliegtuigen toe op Turkse bodem.
Vorige week liet Turkije nog weten geen grondtroepen te willen sturen.
PKK
De Turkse interventies hebben tot veel spanningen geleid met de militaire tak van de Koerdische Arbeiderspartij PKK.
Turkije heeft onder meer luchtaanvallen op de PKK in Noord-Irak uitgevoerd.
Ondertussen vindt er dinsdag een spoedbijeenkomst van de NAVO plaats. Volgens de NAVO wil Turkije de ambassadeurs van alle 28 lidstaten, waaronder Nederland, bijpraten over de acties.
Het bondgenootschap voegt eraan toe: "De NAVO-bondgenoten volgen de ontwikkelingen nauwgezet en zijn solidair met Turkije."
Video: Turkse aanvallen op IS 'zolang nodig is'
Koenders
Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zegt zich gezien de recente gebeurtenissen zorgen te maken om het vredesproces tussen de Turkse regering en de Koerdische groeperingen. Dat lijkt op scherp gezet te worden door de laatste ontwikkelingen.
''Zowel de Turkse regering als de relevante Koerdische groeperingen dragen de verantwoordelijkheid om het Koerdische vredesproces niet te verstoren'', aldus Koenders.
''Ik roep op elke actie te vermijden die het Koerdische vredesproces in Turkije in gevaar brengt.'' Hij heeft maandag een brief gestuurd naar de Tweede Kamer over de kwestie.
Verenigde Naties
Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties is het eens met de visie van Koenders. De Zuid-Koreaan hoopt op spoedige terugkeer tot een "constructieve dialoog" zodat een vreedzame oplossing kan worden gevonden voor het al decennia durende bloedige etnische conflict in Turkije.