De Amsterdamse crimineel Ali B., die twee weken geleden was ontsnapt uit een psychiatrische instelling in Den Dolder, is zondag gearresteerd in Spanje.

Dat bevestigt de politie maandag, na berichtgeving door Het Parool.

Het Openbaar Ministerie zal de Spaanse autoriteiten om de uitlevering van B. vragen.

De Amsterdammer werd zondag om 02.55 uur na een controle opgepakt in de havenstad Algeciras in Zuid-Spanje. Vanuit die plaats is het mogelijk om de boot te nemen naar Marokko.

Omdat de als vuurwapengevaarlijk betitelde B. internationaal gesignaleerd stond, kon zijn identiteit aan de hand van vingerafdrukken worden vastgesteld.

Den Dolder

De 23-jarige B. ontsnapte dinsdag 14 juli uit de psychiatrische Altrecht in Den Dolder, waar hij een anti-agressiecursus volgde. Dat leidde aanvankelijk tot plaatsing op de Nationaal Opsporingslijst, maar daar werd hij later weer vanaf gehaald.

De politie deed vorige week nog vergeefs een inval in een woning in Amsterdam-West. Daar was hij volgens een woordvoerder van de politie "niet meer" aanwezig.

'Overdreven'

Zijn advocaat Peter Plasman liet weten het van B. geschetste beeld overdreven te vinden. "Hij wilde even wat tijd voor zichzelf en had niet verwacht dat er zoveel aandacht zou zijn."

"Hij is afgeschilderd als geestesgestoord en levensgevaarlijk. En dat terwijl hij in een vrijwel open inrichting zat en over vier maanden zou vrijkomen", aldus Plasman. "Bovendien had hij al eerder kunnen ontsnappen tijdens een ritje op een mountainbike."

Volgens zijn advocaat zou B. bereid zijn geweest zich bij de politie te melden, maar was de strafverzwaring een "drempel" voor zijn cliënt om dat te doen. 

B. zou over vier maanden op vrije voeten komen, maar dat lijkt hij nu te hebben verspeeld. Hierdoor komt B. waarschijnlijk pas in november 2016 vrij.

Anouar B.

Ali B. is de broer van Anouar 'Popeye' B. (34), die dit jaar levenslang kreeg voor zijn rol bij de zeer gewelddadige dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012.