Desi Bouterse is bereid om in een vraaggesprek een getuigenis af te leggen over de gebeurtenissen die in de jaren tachtig hebben geleid tot de moord van vijftien politieke tegenstanders in december 1982. 

Hij wil daarmee meewerken aan waarheidsvinding over die gebeurtenissen.

Dat heeft hij in een brief aan columnist Sandew Hira geschreven. De brief is maandag op de Surinaamse nieuwssite Starnieuws gepubliceerd.

Bouterse zegt in de brief dat hij er als president van Suriname wil zijn voor anderen die pijn of verdriet hebben. ''Ik wil er zijn om deze problemen en emoties te helpen oplossen en/of te verlichten. Ook ik heb in mijn leven fouten gemaakt, meerdere zelfs, met steeds andere helingsprocessen'', aldus een passage uit de brief.

Jongere broer

Sandew Hira, pseudoniem voor Dew Baboeram, is een jongere broer van een van de mannen die op 8 december 1982 zijn vermoord in Fort Zeelandia.

Een rechtszaak over de moordpartij ligt sinds 2012 stil nadat het Surinaamse parlement een amnestiewet had aangenomen die de verdachten van rechtsvervolging ontslaat.

Verdeeldheid

Volgens Hira zorgen de moorden van 1982 nog steeds voor een grote verdeeldheid binnen Suriname, zeker nu Bouterse net voor een tweede keer tot president is gekozen. Deze 'waarheidsvinding’ waar Bouterse aan meewerkt, kan helpen de verdeeldheid te verminderen, aldus Hira in zijn uitnodigingsbrief.

Critici zijn tegen het initiatief omdat het buiten de rechter omgaat. Zij willen dat het geschorste 8 decemberproces wordt hervat.