Rusland werkt aan een flinke uitbreiding van zijn vloot in de Zwarte Zee, met als thuishaven Sebastopol op de Krim.

"Voor het eerst sinds lang heeft de vloot tien nieuwe marineschepen toegevoegd. Die worden in de nabije toekomst aangevuld met vliegtuigen, onderzeeërs en kleinere schepen", aldus de opperbevelhebber van de Zwarte-Zeevloot, admiraal Alexander Vitko.

Volgens de Russische krant The Moscow Times was de vloot door een verdrag met Oekraïne niet in staat uit te breiden. Dat veranderde door de annexatie van het schiereiland in maart vorig jaar.

Tot dat tijdstip mocht de Russische marine een beperkt contingent schepen en onderzeeërs in Sebastopol houden. Die vaartuigen verouderden echter snel.

Sinds 2014 vulde Rusland zijn vloot in de haven al aan met enkele onderzeeërs en kleinere oorlogsschepen.

Herbewapeningsprogramma

De Russische marine profiteert flink van een omvangrijk herbewapeningsprogramma van het leger. Het ministerie van Defensie heeft voor dat programma tot 2020 omgerekend 315 miljard euro uitgetrokken.

Het gevolg is onder andere dat de marinevaartuigen steeds vaker operationeel op zee aanwezig zijn.

Dag van de marine

Tijdens de 'dag van de marine' die zondag in de haven van Sebastopol uitgebreid werd gevierd, verliep niet alles volgens plan. Een raket van het oorlogsschip Ladni explodeerde onmiddellijk nadat hij was afgevuurd.

De raket spatte in delen uiteen, maar de metalen fragmenten stortten in zee zonder iets te raken. Niemand raakte gewond.