Actievoerende boeren in Frankrijk hebben opnieuw blokkades op wegen opgetrokken. Sinds zondagavond werden de wegen rond de belangrijke grensovergang met Duitsland bij Straatsburg versperd. 

Op hetzelfde tijdstip werd de A645 nabij Toulouse versperd, een weg die veel wordt gebruikt door Spaanse vrachtverkeer. 

Rond Straatsburg werden zes wegen geblokkeerd. De routes zijn minder belangrijk voor het toerisme en worden vooral door vrachtverkeer gebruikt, dat daar de Rijn tussen Duitsland en Frankrijk oversteekt. 

Er zouden twee- tot driehonderd vrachtwagens vast hebben gestaan die Frankrijk in willen. De blokkades werden aan het eind van maandagmiddag opgeheven. 

Vrachtwagens

Ook op de A31 bij het tolstation tussen Dijon en Nancy werd de hele dag de weg geblokkeerd.  De actie is vooral gericht op vrachtwagens die worden tegengehouden en gecontroleerd. Volgens de ANWB ondervinden personenauto's vooralsnog weinig hinder van de blokkades.

''Auto's mogen gewoon doorrijden. Maar door de acties zou er nog wel wat vertraging kunnen ontstaan'', aldus de ANWB. Daarnaast hielden boeren een langzaamaanactie op de A81 Le Mans en Rennes

Ontevreden

De boeren zijn ontevreden over de regeling die president Hollande vorige week toezegde om de lage voedselprijzen te compenseren.

Voor dinsdag zijn er weer nieuwe acties gepland. In het noordoosten wordt de A31 bij Metz versperd, evenals de A4 en de RN4 bij Phalsbourg. 

Daarnaast is het mogelijk dat er elders in het land spontaan acties ontstaan. De Verkeersinformatiedienst adviseert Nederlandse vakantiegangers om de situatie goed in de gaten te houden. 

Video: Franse boeren controleren lading vrachtwagens