Turkse tanks hebben stellingen van Koerdische strijders in Syrië beschoten die tegen Islamitische Staat (IS) vechten. 

Dat melden waarnemers en de Koerdische strijders zelf maandag.

De beschietingen vanuit Turkije vonden zondagavond plaats bij Zur Maghar en een ander dorp vlak over de grens met Turkije. Enkele strijders van de zogeheten Volksbeschermingseenheden (YPG) van de Koerden en gematigde Syrische rebellen zijn gewond geraakt.

Volgens persbureau Reuters onderzoekt de Turkse regering of het klopt dat het leger andere doelen dan die van IS aanvalt.

"De militaire operatie moet er voor zorgen dat terroristische dreiging vanuit IS in Syrië en vanuit de PKK in Irak geneutraliseerd wordt om de vrede in Turkije te bewaren", aldus een vertegenwoordiger van de Turkse regering maandag.

Gematigde rebellen

Zondag stelde de regering al dat de gematigde rebellen die tegen IS vechten, gesteund moeten worden.

Turkije heeft de afgelopen dagen aanvallen uitgevoerd op IS in Syrië en op de Koerdische PKK in het noorden van Irak.

Ook zijn er maandag opnieuw arrestaties verricht van mensen die worden verdacht te behoren tot IS of tot de Koerdische militanten, meldt Reuters. Er zouden inmiddels al meer dan achthonderd mensen zijn opgepakt.

Met steun van Amerikaanse eenheden hebben strijders van de Koerdische YPG inmiddels de Syrische stad Sarrin ingenomen. Sarrin was in handen van IS.

Koenders

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vreest dat het vredesproces tussen de Turkse regering en de Koerdische groeperingen op scherp wordt gezet door de laatste ontwikkelingen.

"Zowel de Turkse regering als de relevante Koerdische groeperingen dragen de verantwoordelijkheid om het Koerdische vredesproces niet te verstoren", aldus Koenders.

Dreiging

Koenders noemt IS een dreiging die ons allen raakt: ''Het is belangrijk dat het NAVO-bondgenootschap deze dreiging nauwlettend volgt en erover spreekt.

Turkije is een belangrijke speler en bondgenoot in een instabiele regio aan de directe grenzen van Europa die hard wordt geraakt door het optreden van IS.''

Hij heeft maandag een brief gestuurd naar de Tweede Kamer over de kwestie.