Turkije heeft geen plannen om grondtroepen naar Syrië te sturen. 

Dat zei premier Ahmet Davutoglu tegen de Turkse krant Hürriyet.

De regering zou wel vinden dat gematigde rebellen die tegen terreurgroep Islamitische Staat vechten moeten worden voorzien van luchtsteun.

Davutoglu sprak ook verzoenende woorden in de richting van de Syrisch-Koerische partij PYD. Volgens de premier is er voor de partij mogelijk ''een plaats in het nieuwe Syrië'', als wordt voldaan aan een aantal voorwaarden.

Zo moet de PYD volgens Davutoglu alle banden verbreken met het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, moeten ze samenwerken met oppositiekrachten en mag de partij Turkije niet verstoren.

Vergadering

Turkije heeft er ook bij de NAVO-lidstaten op aangedrongen volgende week in een extra vergadering bijeen te komen, nadat het land vorige week werd getroffen door aanslagen van de terreurgroep. 

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat het met de NAVO-landen onder meer wil praten over de strategie tegen IS en Koerdische strijders van de PKK, die afgelopen week in Turkije meerdere agenten en militairen doodden. 

Turkije voert sinds vrijdag aanvallen uit op Islamitische Staat in Syrië en op de PKK in Iraaks Koerdistan.

Video: Turken bombarderen opnieuw PKK-doelen

Bijpraten

De vergadering vindt op dinsdag plaats. Volgens de NAVO wil Turkije de ambassadeurs van alle 28 lidstaten, waaronder Nederland, bijpraten over de acties. ''De NAVO-bondgenoten volgen de ontwikkelingen nauwgezet en zijn solidair met Turkije,' aldus het bondgenootschap.'

Turkije strijdt zowel tegen terreurgroep IS, als tegen leden van de PKK die in eigen land bij de grens met Syrië aanslagen plegen. Koerdische vrijwilligers strijden op hun beurt weer tegen IS rond de Noord-Syrische stad Kobani.

Protesten

Ondertussen blijft het erg onrustg in Istanbul. Bij protesten in de stad is zondag een Turkse politieman omgekomen. De Turkse politie probeerde een betoging van Alevieten, aanhangers van een Turks-islamitische stroming, de kop in te drukken met waterkanonnen en traangas.

De agent werd in zijn borst geschoten door een onbekende dader, aldus Today's Zaman.

In Istanbul is het onrustig nadat de Turkse politie vrijdag 251 terreurverdachten oppakte bij een grote operatie gericht tegen IS en Koerdische militanten.

Video: Protesten in Istanbul