Boze Franse boeren blokkeren opnieuw snelwegen. Voorlopig zijn er nog geen blokkades op toeristische routes aangekondigd, maar de VID houdt daar wel ernstig rekening mee. 

Zondagavond werden in de omgeving van Straatsburg zes bruggen tussen Frankrijk en Duitsland geblokkeerd.

Onder meer bij de grensovergang op de A35 tussen Duitsland en Frankrijk staan boeren. Ze houden alle buitenlandse vrachtwagens tegen en doorzoeken deze. Ook de N12, een belangrijke vakantieroute tussen Parijs en Bretagne, is geblokkeerd bij Broons. 

De routes worden veel gebruikt door Duitse en Oost-Europese chauffeurs. Maandag volgt de A81 tussen Le Mans en Rennes.

Vakantiegangers

Meerdere vakantiesnelwegen zijn nog niet getroffen. Dit lijkt echter wel mogelijk, aangezien de leider van de Franse boerenvakbond tot het volhouden van de acties heeft gepleit.

De boeren in het westen gaan protesteren in opdracht van de regionale vakbond. Boeren in Bretagne, de Loirestreek en Normandie hebben hun steun toegezegd. Ook daar lijken nieuwe blokkades slechts een kwestie van tijd.

Acties

Vorige week begonnen de acties eerst in het noordwesten. Uiteindelijk breidde het protest zich uit met als grootste vuistslag het platleggen van de Route du Soleil (A6/A7).

De boeren staakten vrijdag hun protest om de grote vakantie-uittocht in het weekend niet te hinderen. De leider van de boerenvakbond heeft de boeren zaterdag echter opgeroepen hun strijd niet op te geven.

Nu boeren op diverse plaatsen gehoor geven aan deze oproepen en het weekend voorbij is, lijken meer snelwegblokkades onvermijdelijk. Nederlanders die door Frankrijk reizen moeten rekening blijven houden met spontane wegblokkades.